woensdag 26 februari 2014

Voorleesfeest

Een afgeladen bibliotheek in Wageningen, supporters die er een heksenketel van maakten om hun favorieten aan te moedigen, én muisstil waren bij het voorlezen.

Het was weer een feest vanmorgen bij de Wageningse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Vijf schoolkampioenen traden aan en ze maakten het de jury knap lastig: wethouder Lex Hoefsloot van o.m. Cultuur, cultuurmakelaar Olga Kersten, en ikzelf.
Elke deelnemer leest 5 minuten voor en in die tijd moet je als jurylid op alles tegelijk letten. En dan zijn ze ook nog eens allemaal goed! Ze zijn immers niet voor niets kampioen van hun school geworden.
Hebben ze een geschikt boekfragment gekozen, zijn ze verstaanbaar, lezen ze met tempowisselingen en met de juiste emotie, weten ze hun publiek te boeien, zetten ze geen stemmetjes op?
De jongens waren deze Wageningse finale in de meerderheid en dat is bijzonder. In de afgelopen jaren dat ik in verschillende voorleesjury's zat, waren het meestal meisjes. Fijn dat jongens inzien dat voorlezen geen 'meidending' is. Voorlezen en voorgelezen worden is belangrijk voor iedereen, leuk en van alle leeftijden.
En dit waren, in volgorde van opkomst, de schoolkampioenen die ons als jury luisterplezier bezorgden en het ons lastig maakten bij de keuze:
* Thijmen Vernéde - OBS De Nijenoord
* Selke Riedel - OBS De Tarthorst
* Paula van der Laan - Margrietschool
* Aron Taen - St. Jozefschool
* David Babae - Johan Frisoschool, locatie Zuid
Op de foto hierboven zie je de deelnemers op de eerste rij. V.l.n.r. David, - stoel van Aron die op dat moment voorleest -, Paula, Selke, Thijmen.

Tijdens ons juryberaad brak presentator en goochelaar Jan even de spanning met verbazingwekkende acts. Tot hij de spanning weer torenhoog opvoerde toen juryvoorzitter Lex Hoefsloot de winnaar bekend maakte.

En de winnaar is: Aron Taen
 
Aron las het begin voor van 'Mees Kees in de gloria' van Mirjam Oldenhave.
Hij bracht de heel verschillende personages uit het boek werkelijk tot leven. Bovendien zag je aan zijn hele houding hoeveel plezier Aron erin had om ons allemaal voor te lezen.


Aron gaat door naar de volgende ronde, de regionale finale op 22 maart in Velp. Veel succes, Aron!

Eerder blog: Voorleeswedstrijd Geen opmerkingen:

Een reactie posten