vrijdag 14 februari 2014

600 jaar

Is 60 jaar oud? Is 600 jaar lang geleden?

Ach, in het licht van de eeuwigheid is niets oud en lang geleden. Maar mijn geboortestad Weert bestaat wel 10 keer zo lang als ik.
Na het afgelopen jubileumjaar Wageningen-750 in mijn woonplaats maak ik dit jaar af en toe het jubileumfeest van Weert mee. De Stadsagenda voor Weert staat in 2014 goed vol.
 
Het hoogtepunt valt in mei wanneer Weert groots viert dat het in 1414 marktrechten kreeg. In het eerste weekend van mei wordt de legende van de Rogstaekers opgevoerd. Rogstaekers, zo heten de Weertenaren in carnavalstijd.
Door het jaar heen zijn allerlei activiteiten zoals op 15 maart de viering van het feit dat Weert al 450 jaar een paardenmarkt heeft. Er is een uitwisseling tussen Chinese en Weerter kunstenaars en ook zijn er allerlei sportevenementen.

Het motto 'Met ons in Weert' roept op om het stadsfeest mee te maken. Onder die titel is ook al een feestlied: Het Wieërterlând Lidje.
Natuurlijk speelt de Weerter vlaai een belangrijke rol in dit jubileumjaar en is er bijvoorbeeld Weert bakt

Weert houdt Antje van de Statie sinds 1988 in ere met een pront standbeeld tegenover het station. Van 1897 tot 1926 werkte zij in de stationsrestauratie. Ze liep de treinen langs om bij treinpassagiers de echte Weerter vlaai aan de man te brengen. Haar inspanningen zetten de Weerter vlaai landelijk op de kaart.
Op 8 maart, Vrouwendag, wordt elk jaar de Antje Award uitgereikt aan een vrouw die iets bijzonders heeft gedaan voor Weert.

Tegenwoordig speelt de eigentijdse versie van Antje van de Statie een rol in het feestjaar.
 



http://www.weert600jaarstad.nl/
Verhaal Weert 600 jaar stad 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten