zaterdag 25 september 2010

Heldere taal

Koningin Beatrix die op Prinsjesdag een tekst voor moest lezen die haar onwelgevallig was, zou ervan zijn gaan stotteren.
Het ging ook om een te serieuze zaak om lachend te reageren op wat ze las.

Momenteel is op YouTube het filmpje een grote hit waarin de Zwitserse minister van financiĆ«n Hans-Rudolf Merz een tekst voorleest. Het is een antwoord op kamervragen over gedroogd vlees. Een ambtenaar heeft waarschijnlijk zijn uiterste best gedaan op die tekst, maar door de lange zinnen, afkortingen, cijfers en verwijzingen is de boodschap onleesbaar geworden. Bij het voorlezen van die monsterlijke tekst houdt de minister het niet droog.

Ik werk inmiddels tien jaar als bedrijfstrainer schriftelijke communicatie. In die trainingen breng ik ambtenaren, technici, dienstverleners en mensen uit andere sectoren de essentie van helder schrijven bij. Overzichtelijke zinnen, actief geschreven, gericht op de doelgroep en het doel van de tekst. Vooral geen onnodig moeilijkdoenerij of interessanterigheid. Kernvraag is telkens weer: wat wil ik nu echt schrijven?
Hans-Rudolf Merz laat zien dat hij een mens van vlees en bloed is, maar met zijn aanstekelijke lachbui maakt hij vooral duidelijk hoe lachwekkend veel zakelijke communicatie in wezen is.
Daaronder ligt echter het pijnlijke besef dat wij in deze tijd van onbegrensde communicatiemogelijkheden volstrekt niet beter zijn gaan communiceren. En dat is natuurlijk eerder om te huilen.
http://www.youtube.com/watch?v=E5agWxzWTsc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten