donderdag 2 februari 2012

Voorleeswedstrijd

In het hele land zijn leerlingen van groep 7 en 8 weer volop bezig met de voorrondes voor de Nationale Voorleeswedstrijd. Gisteren mocht ik jureren in Panningen waar maar liefst 16 schoolkampioenen uit Noord-Limburg tegen elkaar aantraden. Het was me weer een waar genoegen om al die liefhebbers van Het Boek te zien op het podium van Dok6. Daar nestelden ze zich achtereenvolgens in een grote fauteuil om een volle zaal voor te lezen uit hun favoriete boek.
In de afgelopen jaren heb ik meermalen als jurylid gefungeerd, in plaatselijke of regionale voorrondes en in 2006 zelfs in de provinciale finale van Gelderland. De kampioen die wij daar uitkozen, Brechtje Boerboom uit Nijmegen, werd later de Nationale Voorleeskampioen.

Elke keer word ik weer blij van de sfeer tijdens zo'n voorleeswedstrijd. Geestdriftige supporters met spandoeken, yells, voetengestamp en luide kreten barsten los voor en na elk optreden. Maar zodra een deelnemer de eerste zinnen van het verhaal uitspreekt, wordt het stil, doodstil soms.
Nu is het vaak ook niet niks wat er aan leed voorbijkomt in de uitgekozen verhalen: kindermishandeling, overlijden, pesten, oorlogsgeweld. Maar toch zijn ook die verhalen draaglijk door bijvoorbeeld humor, weerbaarheid of troost.
De supporters konden het opbrengen om op hun vrije woensdagmiddag meer dan drie uur vol aandacht te luisteren naar verhalen. Een compliment voor de voorlezers, maar zeker ook voor het publiek. Wie zei er dat kinderen van nu een spanningsboog van niks hebben?
De jury, waarin ook Maria Gijzels en Herman Bors zaten, had het ook nu niet gemakkelijk. Maar gelukkig mochten we deze keer vijf kinderen laten doorgaan naar de regionale vervolgronde. Dat zijn: Gitane Coffa, Fenne Engelen, Jauke Engels, Suzan Tetzlaff en Alisha Vallen. Veel succes bij de volgende ronde!

Nog enkele tips voor deelnemers aan een voorleeswedstrijd:
* kies een boek dat bij je leeftijd past, dus geen kleuterverhaal
* lees laaangzaaam
* kijk je publiek regelmatig aan
* het is geen toneel, dus geen stemmetjes of allerlei rekwisieten zodat het een hele show wordt. Het is immers een wedstrijd in voorlezen.
Meer tips vind je op: http://www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten