zaterdag 22 juni 2013

Onderweg (2) naar een beter verhaal

Sommige boeken schrijf ik in luttele maanden, over andere boeken doe ik veel langer. Sowieso zit er geruime tijd tussen eerste versie en boek, en zelfs niet elke definitieve versie brengt het tot een boek.
Gelukkig niet, zeg ik bijvoorbeeld achteraf van mijn eerste twee romans voor volwassenen, in de jaren '80 geschreven en nooit uitgegeven. Ik heb er wel veel van geleerd.
Manuscript 'Schelpen' nov. 2010

Er zijn ook boeken die nog niet meteen hun goede vorm hebben of die eerst nog moeten rijpen. Mijn kinderboek 'Schelpen' (werktitel) is er zo een.
In december 2007 tijdens een schrijfweek in Egmond aan Zee kwamen de eerste flarden binnenwaaien. Ik maakte aantekeningen, tekende zelfs ideeën uit. Tijdens mijn schrijfretraite april 2009 in het Roland Holst Huis in Bergen pakte ik die fragiele draad op en werkte de eerste hoofdstukken uit.
Het duurde tot mijn volgende verblijf in november 2010 in het schrijvershuis voordat ik er weer mee verder ging. Maar toen kreeg het boek me helemaal in zijn greep en schreef ik de eerste versie af. Pas in de zomer van 2011 kon ik er weer mee verder en na gedegen herschrijven kreeg ik een eerste reactie van de uitgever. Bemoedigend en stimulerend, maar ik was het ook eens met haar opmerkingen van twijfel over de verhaallijn. Dus ging ik weer aan het herschrijven.

Een goede uitgever doet veel meer dan je boek uitgeven. Hij of zij zorgt dat er een beter boek uitkomt én dat je ook beter wordt als schrijver. Maar dat kost tijd en geld en in deze moeilijke tijden in boekenland schiet die schone missie voor uitgevers er vaak bij in. Ook redacteuren kunnen vaak minder tijd besteden aan de verbetering van een boek dan nodig is.
Ik heb het zelf als een voorrecht gezien dat ik in mijn beginjaren als schrijver intensieve begeleiding kreeg van de uitgevers en ook bofte ik vaak met mijn redacteuren. Natuurlijk, het is niet altijd leuk als er kritiek komt. Maar wanneer mijn boek er beter van wordt, neem ik de opmerkingen in dankbaarheid aan.

Woensdag had ik in Antwerpen een intens gesprek met de uitgever over mijn gereviseerde versie van Schelpen. Ook wisselden we van gedachten over de vormgeving, want goddank reikt haar blik en ambitie veel verder dan een boek met een kaftje en plaatjes.
Al pratend voelden we beiden dat het boek nog meer te winnen heeft, nog beter kan, en daar ga ik de komende maanden graag mee verder.
Zoals het er nu uitziet, komt het volgend jaar uit, in een bijzondere vormgeving.
Meer kan ik er nog niet over zeggen. Vaag hang ik toch ook het bijgeloof aan van schrijvers dat je onheil kunt afroepen over je boek als je er te vroeg iets over prijsgeeft.
Maar dat het goed wordt, daar heb ik vertrouwen in, want ik heb ook alle vertrouwen in mijn uitgever.
Ik ben trots op het goede verhaal dat er door samenwerking nu al ligt.

Eerder blog over boek 'Schelpen'

2 opmerkingen:

  1. Hè Annie wat goed om te zien dat je nog altijd zo gepassioneerd met het schrijven bezig bent! Groet joost

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Joost,

    dank je wel voor je mooie reactie!

    P.S. je mag natuurlijk (half)anoniem blijven, maar ik ken minimaal drie Joost-en. Wie dan ook, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen