dinsdag 8 maart 2011

Hobby? Basisbehoefte!

In de lawine van bezuinigingsplannen die ons belaagt, zit ook de dramatische ingreep in de bibliotheken. Het hoofdredactionele commentaar vandaag van dagblad Trouw vraagt daar terecht aandacht voor.
Als de plannen doorgaan, verdwijnt namelijk één op de drie vestigingen, een verlies van driehonderd bibliotheken in het hele land. Ondanks veelvuldig gebruik van internet en de opkomst van bijvoorbeeld e-boeken zijn nog steeds vier miljoen Nederlanders lid van de bibliotheek. Onder hen veel kinderen die vaak dankzij een gratis lidmaatschap thuis boeken over de vloer krijgen.

Sommige ouders vinden kinderboeken zo duur in vergelijking met de boeken die ze voor zichzelf kopen. Nog afgezien van het feit dat een kinderboek zelfs veel vaker dan eenmalig wordt gelezen en illustraties telt, is het zijn prijs natuurlijk net zo waard als een boek voor volwassenen. Als de bieb verdwijnt, kopen zulke ouders vermoedelijk geen extra boeken voor hun kinderen.
Maar heel veel ouders kopen ook voor zichzelf niet eens boeken, al zouden ze dat misschien wel willen. Ze moeten financieel andere keuzes maken, of hebben niet eens een keuze.

In het onderwijs is lezen van vitaal belang en ook in het leven van volwassenen is het een belangrijke vorm van communicatie en ontwikkeling. Laaggeletterdheid en maatschappelijke uitsluiting zijn onacceptabel in ons land dat zich beschaafd noemt. Met de bezuinigingen op de bibliotheken worden nog meer mensen - en vooral kinderen - op achterstand gezet.
Voor het grootste deel bepalen de gemeenten zelf of ze de bezuinigingen ook afwentelen op de bibliotheken. Laten we onze eigen gemeente daarop aanspreken.

En als klein gebaar: onderteken de petitie.
http://petities.nl/petitie/ik-steun-de-bibliotheek


http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/1856943/2011/03/08/Een-boek-halen-in-de-bibliotheek-is-meer-dan-een-hobby.dhtml  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten