dinsdag 26 april 2011

Volksfeesten

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen vooruit. Mijn geboortestad Weert maakt zich op voor de ontvangst op 30 april van de koninklijke familie. De stad kleurt steeds meer oranje en alles en iedereen wordt gescreend. Vierdubbele veiligheidsringen doorsnijden de stad en je moet van goeden huize komen om je in de 'inner circle' te mogen begeven.
Donderdag trekken notabelen en inwoners naar het klooster van de Birgittinessen en vragen de nonnen hun gebed voor goed weer op Koninginnedag.
[Ineens denk ik aan het boek van Marnel Breure dat ik net las: 'Het land van Legba. Over voodoo in Afrika.'
Hoe ver is Afrika?]
Laten we hopen dat het, al dan niet met oranjezonnetje, een waar volksfeest wordt.

Mijn woonplaats Wageningen - Stad der Bevrijding - prepareert zich op zijn jaarlijkse grote evenement op 5 mei. De dodenherdenking op 4 mei en het aansteken om middernacht van het bevrijdingsvuur vormen de indrukwekkende overgang naar het volksfeest op Bevrijdingsdag.
Inmiddels zijn overal in de stad de voorbereidingen zichtbaar, ook op allerlei waarschuwings- en verbodsborden. Zo is parkeren in het havengebied verboden, op straffe van 140 euro per voertuig, las ik gisteren op een bord.
Drank in glas en blik is verboden, en petflessen ziet de gemeente liever ook niet. Maar het mag dus wel, denkt iedereen er achteraan.
De ligweiden achter het Bassecour, waar op 5 mei het Parka Kultura plaatsvindt, waren gisterochtend al in gebruik bij enkele zonnebadende of studerende meisjes. Geen idee of ze zich eerst een weg hebben moeten banen langs hondendrollen. Blijkbaar wordt het terrein als uitlaatplaats gebruikt, wat mij bevreemdt. We hadden in Wageningen toch een uitgekiend hondenbeleid met uitlaatstroken en losloopvelden, maar dat terrein is geen losloopveld.
Het lijkt erop dat de gemeente er hondenpoeperij gedoogt, getuige het bordje dat nu bij het bruggetje langs het Spijk staat. Met het oog op het Bevrijdingsfeest hangt er een vriendelijk verzoek om honden daar niet meer te laten poepen.
Het verzoek geldt vanaf heden. Wie er gisteren lag, had dus pech.

http://www.koninginnedag2011.nl/weert/nieuws/donderdag-28-april-om-1400-uur-bidden-voor-goed-weer

http://www.4en5meiwageningen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten