woensdag 19 oktober 2011

Heivisj

Heivisj, Limburgs dialectwoord voor: naar huis (in het Weerts, mijn moedertaal: heivers). Het is een van de woorden die blijven hangen na het lezen deze dagen van twee prachtige boeken van Benny Lindelauf.
Met Negen open armen kreeg Benny Lindelauf al veel lof toegezwaaid (o.m. Gouden Zoen 2005), maar zijn boek van vorig jaar De hemel van Heivisj had mogelijk nog meer succes. Hij kreeg er dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs voor en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. En terecht!
Zijn Limburgse wortels verloochent hij niet in deze boeken en met zijn echtheid spreekt hij overtuigend ook de rest van het land aan. Lindelauf is een geboren verhalenverteller en dat talent wijst hij toe aan zijn verteloma.
Hij schrijft zowel poëtisch als rauw realistisch af en toe, en vooral ook neemt hij mij als lezer mee in een onbekende wereld die toch voorstelbaar is en soms zelfs vertrouwd aandoet.
Meisje Fing vertelt het verhaal: over haar zusjes Muulke en Jes, de Pap en oma Mei, en haar vier broers, voor en tijdens de oorlog. De rollen binnen de familie, je plaats zoeken in de wereld, goedwillend zijn en toch ook maar een mens zijn en dus geconfronteerd worden met de lelijke kanten in jezelf, het is zo universeel menselijk.

Benny Lindelauf is op 13 november te gast in Renkum tijdens Lekker Literair, waar Marja Käss hem interviewt tijdens een maaltijd voor literatuurliefhebbers.
Lekker Literair op 13 nov. met Benny Lindelauf

Uitgeverij Querido: biografie en boeken Benny Lindelauf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten