maandag 23 mei 2011

Talenten

Een mens moet (nou ja, moet niets) woekeren met zijn talenten. Ik herinner me uit een van mijn dagboeken als eerstejaars student dat ik mijn talenten wilde onderzoeken. Dat heb ik in de loop der jaren gedaan, ik volgde bijvoorbeeld lessen dansexpressie, gitaar spelen, accordeon spelen, boetseren. Het was al snel duidelijk dat daar mijn talenten niet lagen, maar het plezier was er niet minder om.
Afgelopen weekeinde zag ik een Postbus 51 spotje op tv over de Talentenvertaler. De wat? De naam alleen al getuigt niet echt van communicatieve handigheid en toen ik de site bezocht, ontdekte ik al gauw dat daar de talenten van de bedenkers ook niet lagen.
Je vult een aantal talenten in en de computer zoekt daar geschikte beroepen bij. Daardoor kom je misschien op ideeën voor nieuwe wegen waar je zonder die talentenvertaler nooit op zou komen. Dat is de gedachte.

Ik vulde een aantal vaardigheden in, - competenties zouden we tegenwoordig in trainer/coachtaal zeggen - en de machine begon mijn talenten te vertalen in beroepsperspectieven. Nou, er openden zich geheel nieuwe vergezichten: maar liefst 1228 beroepen kreeg ik aangereikt. Op basis van mijn talenten - ik kan eigen baas zijn, ik kan met mensen praten, ik kan werkzaamheden plannen en organiseren - scoorden het hoogst:
- bedrijfsleider/ondernemer verkoop schoenen en lederwaren (toegegeven: ik heb 'iets' met schoenen)
- bedrijfsleider/ondernemer verkoop tractoren, landbouw- en grondverzetmachines (toegegeven: ik heb twee jaar voor het vakblad Boerderij gewerkt)
En verderop in de lijst kwamen onder meer voor: verloskundige, verkoopspecialist caravans, zanger lichte muziek, slager. Daar was ik zelf inderdaad allemaal nooit op gekomen.
Best mogelijk dat ik niet tot de doelgroep voor de site behoor, maar ik krijg toch sterk de indruk dat veel meer bezoekers het bos in worden gestuurd waar ze vervolgens door de bomen, enz.
Brandhout, die site.

http://www.talentenvertaler.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten