woensdag 29 april 2015

Schrijversharten - Ontdek het vrije woord

Voorproefje Ontdek het vrije woord. Foto: Laurens van der Zee
De Culturele Ronde hebben we nog maar net voldaan afgesloten en nu maken we ons met Schrijversharten weer op voor de volgende activiteit. Ontdek het vrije woord is de naam van het taalspel waarmee we op het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen staan.
We zijn te vinden in Parka Kultura aan het Torckpark. Ook zijn er verspreid in de stad teksten van Schrijversharten - Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en ik - te lezen. Gedichten rond het thema vrijheid en andere teksten die we in vrijheid geciteerd hebben.
Van Ontdek het vrije woord hebben we al een voorproefje gegeven tijdens de presentatie van de plannen voor herdenking en viering van het comité Wageningen45 Het was mooi te merken dat je je door die vrije keuze toch ook weer sterker bewust wordt van de waarde. Als schrijvers en dichters zijn woorden immers onze instrumenten en indien nodig wellicht onze wapens.
In het persbericht hieronder staat meer informatie over deze activiteit van Schrijversharten.

-------- Persbericht -------------
Taalspel van Schrijversharten op Bevrijdingsfestival Wageningen

Ontdek het vrije woord

Schrijversharten is met het taalspel ‘Ontdek het vrije woord’ actief op het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen. In Parka Kultura 's middags in het Torckpark kunnen bezoekers in vrijheid een woord kiezen en koesteren. Schrijversharten is het collectief van de Wageningse schrijvers Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Laurens van der Zee.
‘Ontdek het vrije woord’ is een activiteit waarin de bezoekers, jong en oud, stilstaan bij woorden die zij belangrijk vinden. Als een ontdekkingsreiziger speuren zij door een scheepskijker naar een landschap vol woorden en kiezen het woord dat hen het meest aanspreekt. Hun keuze brengen zij symbolisch tot uitdrukking door hun favoriete woord te markeren met een vlaggetje.
Ook motiveren zij hun keuze in een logboek, zoals op ontdekkingsreizen vroeger ook logboeken werden bijgehouden.  Het certificaatje met hun gekozen woord kunnen zij delen via social media.
De woorden in het landschap zijn persoonlijk gekozen door de drie schrijvers van Schrijversharten. Zij vinden die wezenlijk voor het beschrijven van vrijheid of in het algemeen onmisbaar om je te kunnen uiten.
Laurens van der Zee is de bedenker van het taalspel. ‘De boodschap is: Je bent vrij om het woord te nemen! Zo ontstaat een beeld van wat mensen in Wageningen mooie of belangrijke woorden vinden om zich in vrijheid mee te uiten.’
Op 5 mei zijn, verspreid in de stad opgehangen, gedichten en teksten over het thema te lezen die de drie schrijvers van Schrijversharten hebben geschreven of in vrijheid hebben geciteerd.

Schrijversharten is een samenwerkingsverband tussen de Wageningse schrijvers Annie van Gansewinkel, Martijn Adelmund (stadsdichter) en Laurens van der Zee (oud-stadsdichter). Zij willen door uiteenlopende activiteiten het proces en de achtergronden van het schrijven zichtbaar maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten