dinsdag 2 november 2010

Het Huis

Vanmiddag ben ik aangekomen in het Huis. Het voormalige huis van de dichter Adriaan Roland Holst in Bergen, dat sinds 2002 dient als schrijvershuis. Elke maand mag hier een andere schrijver of vertaler in alle rust werken. Vorig jaar april was ik hier voor het eerst en ik was gelukkig toen ik hoorde dat ik dit jaar weer mocht. Toen was het lente, nu herfst en het oogt weer helemaal anders.
Bij aankomst in het dorp heb ik stilgehouden voor zijn beeld bij de Ruïnekerk. Hoewel hij blijkbaar vaak vlakbij te vinden was in het etablissement Het Huis met de Pilaren vond ik zijn geest er niet. 


Even overwoog ik nog op deze Allerzielen zijn graf te bezoeken, zoals ik bij mijn vorige verblijf deed, maar ook daar vond ik hem niet.
'Wat was, is geweest', zo luidt de tekst op de robuuste steen die zijn sober graf siert.

In dit huis, waar hij, met onderbrekingen, veertig jaar heeft gewoond, is meer van hem te ervaren. Maar wat van die bijzondere sfeer valt toe te schrijven aan hem en wat aan andere illustere dienaars van het woord?
Het gastenboek verhaalt van uiteenlopende ervaringen van schrijvend Nederland.

Natuurlijk moest ik vandaag meteen de zee zien, te lang geleden al weer. De fiets van het huis liet me merken dat mijn voorgangers van de afgelopen tijd grote schrijvers waren, althans fysiek. Ik hoefde nog net geen blokken op de trappers.
De fietstocht naar Bergen aan Zee en de wandeling langs het strand lieten de dagelijkse besognes en muizenissen al aardig uit mijn hoofd waaien. Zo komt er ruimte voor iets nieuws.
Schrijven, schrijven, schrijven, wil ik. Alleen is de vraag of bloggen daar ook bij hoort of dat ik nu alleen maar bezig ben met escapegedrag.
http://www.fondsvoordeletteren.nl/miniweb.php?mwid=33&sid=1451   

2 opmerkingen:

 1. Hallo Annie,

  Komt er een nieuwe jeugdroman aan?

  MVG

  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Mieke,

  ik heb nog geen idee welk nieuw boek zich hier aandient. In elk geval heb ik mijn handen de komende tijd ook nog vol aan de revisie van 'Winkeldochters' (werktitel), en dat is een jeugdroman!
  (Zie mijn blog van 26 okt.)

  BeantwoordenVerwijderen