vrijdag 19 juni 2015

Platbook 14 - Grenzen

Grenzen, dat is het thema van Platbook 14 dat deze week verscheen. In 'Grenze' staan verhalen, gedichten en beschouwingen van dialectschrijvers in Limburg. Senator en oud-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten selecteerde 36 bijdragen uit de liefst 100 inzendingen. Zij schreef zelf het voorwoord, in haar eigen dialect, weliswaar een mengeling van dialecten zoals ze zelf verklaart door haar geboorteplaats en moeders taal.
Ze woonde vlakbij de Duitse grens en vlakbij de Belgische en daaruit ontstond bij haar al vroeg een bewustzijn van grenzen. Grenzen en het respect voor elkaar stipt ze aan, maar ook die in levensfasen en tussen leven en dood.
In dit Platbook komen uiteenlopende grenzen aan bod zoals je eigen grenzen stellen, de Nieuwstraat in Kerkrade, smokkel, lijnen op een landkaart.
Bekende namen van dialectschrijvers, bijvoorbeeld Karel Ruiten, Leonne Cramers, Loek van de Weijer en Toos Schoenmakers-Visschers, maar gelukkig duiken er ook elke keer in Platbook nieuwe namen op. Dat houdt de dialecten jong en levend.
Zelf schreef ik voor Platbook een bespiegeling over de provinciegrenzen die ik zelf in mijn leven overstak. Dat bracht me op de gedachte aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee die op zoek zijn naar Ein hempelke gelök (een handvol geluk).
De wereld is van iedereen, heeft in wezen geen grenzen. Wij hebben ze zelf gemaakt.


Platbook 14 is een uitgave van Huis voor de Kunsten Limburg en verkrijgbaar in veel Limburgse boekhandels of via www.uitgeverijtic.nl

Eerdere blogs over Platbook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten