donderdag 4 november 2021

Het Ding in de kunst

Inhoud doos 42 Kruithof
Een geweldige 42 Dingen-avond vorig jaar maart in de bibliotheek van Wageningen was de start van het Kruithofproject. Schrijversharten (Martijn Adelmund, Laurens van der Zee en ik) en Petra Sips werkten samen om van 1 doos met 42 voorwerpen uit de nalatenschap van filosoof en verzamelaar Jaap Kruithof een bijzonder kunstproject te maken. Het Museum MAS in Antwerpen beheert die nalatenschap.
42 Kunstenaars uit Wageningen maar ook van elders in Nederland gingen met een voorwerp aan de slag voor een presentatie in mei 2020. Maar het land ging in lockdown, de tentoonstelling moest online.

Uiteindelijk zou er dan toch begin dit jaar een 'echte' tentoonstelling komen. Prachtige vormgeving, bijzondere plek, helemaal ingericht.
Helaas, een nieuwe lockdown. De tentoonstelling 42 Dingen is maar door enkele mensen gezien.
Gelukkig hebben we de film nog. Cees Mobach maakte namelijk een documentaire, die te zien is tijdens de speciale avond in de bblthk op 17 november.

 

Gerrit van Middelkoop
Ook zijn er korte optredens. Beeldend kunstenaar Gerrit van   Middelkoop, oprichter van de Dingenpartij, houdt een lezing.

 De avond is gratis toegankelijk, maar aanmelden is wel       nodig, evenals het corona-toegangsbewijs.

 Aanmelden bij bblthk
Hieronder het persbericht met meer informatie

Het Ding in de kunst
Hoe gaan we om met de dingen om ons heen, wat betekenen ze voor ons en waar laten we ze als ze afgedankt zijn? Op woensdagavond 17 november staan Dingen centraal in de bibliotheek. Het wordt een avond met vraagtekens en een knipoog. Het Platform Beroepskunstenaars Wageningen organiseert de avond in samenwerking met de bblthk , de openbare bibliotheek van Wageningen.

In maart 2020 werden in de Wageningse bibliotheek 42 onbekende dingen aan kunstenaars meegegeven om er kunst van te maken. Het waren dagelijkse dingen uit een speciale verzameling: De Vlaamse filosoof Jaap Kruithof liet een verzameling na van 160 verhuisdozen vol bij elkaar gespaarde dingen  – asbakjes, vazen, lampen, poppen en vele gebruiksvoorwerpen. Zijn zorg was, hoe we met al deze dingen omgaan. Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen heeft een aantal van deze dozen verdeeld onder kunstenaars om er iets mee te doen. De enige doos in Nederland stond in Wageningen. De inhoud ervan is in de loop van 2020 tot kunstwerken getransformeerd. Op de Dingensalon van 17 november vertoont Cees Mobach zijn documentaire over dit Kruithofproject.

Na de pauze houdt Geert van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren en te verzamelen. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken laat van zich horen. De schrijvers van Schrijversharten en initiatiefneemster Petra Sips brengen op die avond toepasselijke teksten. Een speciale Dingenexpositie is vanaf 19:30 uur in de bblthk te bekijken. Het programma begint om 20:00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten