dinsdag 3 mei 2016

Schrijvershuis Veenhuizen gaat verlorenOver twee maanden is het er niet meer, het Schrijvershuis in de pastorie van Veenhuizen. Niet omdat schrijvers geen belangstelling meer hebben en niet omdat er geen tijdelijke bewoning meer mogelijk is.
Nee, omdat de Rijksvastgoeddienst liever bewoners anti-kraak heeft dan schrijvers.
De monumentale pastorie staat leeg sinds 2011 en wacht nog op een koper en een goede bestemming.
In 2012 nam schrijfster Mariët Meester het initiatief voor het Schrijvershuis en sindsdien werkt er elke maand een andere schrijver. Auteurs als Marcel Möring, Hans Maarten van den Brink, Mirjam Boelsums en Rob Schouten waren er aan het werk. Zelf verbleef ik er in maart en in ten minste een van mijn nieuwe boeken gaat Veenhuizen een rol spelen.

Van Mariët Meester ontstonden er in de pastorie liefst twee boeken over Veenhuizen. Zij heeft de pastorie voor eigen rekening ingericht en heeft er een prima schrijversplek van gemaakt. Ze beheert het monument met liefde en ‘als een goed huisvader’.
Per 1 juli houdt haar tijdelijk contract met de Rijksvastgoeddienst op en ondanks haar aandringen kreeg Mariët niet te horen welke definitieve bestemming het pand zou krijgen. Die blijkt er dus ook niet te zijn. De Rijksvastgoeddienst gaat verhuren voor anti-kraak. Ik gun toekomstige bewoners een sfeervol pand als de pastorie, maar waarom deze nieuwe tijdelijke invulling? Een geldkwestie omdat meer bewoners in het pand meer opleveren?

In elk geval zie ik het als een gemiste kans op cultureel gebied. Niet alleen van de rijksoverheid, maar ook van de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld die de bijzondere bestemming als schrijvershuis laten wegglippen.
Veenhuizen dingt immers naar plaatsing in 2018 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Schrijvers in de pastorie doen direct in hun werk of indirect een goed woord voor Veenhuizen.
Hoe mooi zou het zijn als Veenhuizen telkens een ‘writer in residence’ kan uitnodigen in een van zijn meest karakteristieke monumenten?
Mariët Meester heeft daar een fantastische aanzet toe gegeven.


Mariët Meester schreef voor Dagblad van het Noorden een opiniestuk. De tekst staat te lezen op de website van Tzum


Sluiting Schrijvershuis op RTV Drenthe 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten