zondag 18 oktober 2015

Schrijversharten Oogstfeest - terugblikWat was het aangenaam en smakelijk, het Oogstfeest dat Schrijversharten en Vakschool RijnIJssel in Wageningen woensdag hielden.
Studenten en docenten hadden alles uit de kast gehaald om een tongstrelend diner voor te zetten met allerlei ingrediënten die bij oogst en herfst horen. Een greep: pompoen, zuurkool, spekjes, walnoot en peren.

Muziekgroep Folkcorn verwelkomde de ongeveer 100 gasten in de toepasselijk versierde ruimte van de school  aan de Marijkeweg en ook daarna speelden zij enkele sets.

Tafelgesprekken en muziek werden afgewisseld door verhalen en gedichten van Schrijversharten: Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en ikzelf.

Tijdens het Oogstfeest keken we, ook met een mini-expositie, terug op onze activiteiten van dit jaar: het Schrijvershartencafé waarin Frénk van der Linden ons interviewde, de Proust-sessies tijdens de Culturele Ronde, Ontdek het vrije woord op het 5mei-festival Wageningen en het anagramspel bij het Leeffestival.

Het smaakfeest begon voor mij al met een subtiel vleugje hutspot tijdens de amuse. Ik las een persoonlijke overweging voor over wat de stamppot van mijn moeder zo onvolprezen maakte.
Daarna las ik mijn verhaal voor met de titel 'Ik haat koken'.


Voor dit feest schreef ik het volgende gedicht
oogstgedicht

wanneer de zomer moe
ter aarde stort
de vruchten op kleur zijn
en loslaten
vergeten valappels
gisten en de geur van vergankelijkheid
een moment verhullen.

laten we dan bij elkaar zitten
ons nog even warmen
aan het moois dat was
moeder aarde danken
en het leven vieren.

We hebben het met Schrijversharten dit jaar druk gehad met de organisatie van alle publieksactiviteiten, maar we kijken voldaan terug.
De komende tijd gaan we meer in de luwte en onderling verder met ons proces, de zoektocht naar het wezen en de drijfveren van ons schrijven. Herfst en winter lenen zich immers uitstekend voor ingekeerdheid en reflectie.
Toch staan er dit jaar nog enkele optredens van Schrijversharten op stapel. U hoort ongetwijfeld weer van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten