donderdag 25 januari 2024

Thuis in gedichten - Poëzieweek

Vandaag is het Gedichtendag en daarmee begint traditiegetrouw de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Het thema dit jaar is: Thuis.
Ik zal in deze Poëzieweek af en toe een gedicht op social media plaatsen, al of niet rakend aan het thema, al dan niet van mezelf.
Natuurlijk verdienen gedicht elke dag aandacht, maar het is mooi dat er op zoveel plekken en bij uiteenopende gelegenheden een week lang (tot en met 31 januari) extra aandacht voor is.

In mijn woonplaats Wageningen bijvoorbeeld is tot en met 30 januari nog Lijntje Poëzie. Mensen kunnen een dichter aanvragen die hen opbelt en een of meer gedichten voordraagt. Informatie en aanmelden via: https://www.thuiswageningen.nl/lijntje-poezie/

In een aantal plaatsen zijn in deze periode ook Weesgedichten te zien. Particulieren kunnen via een bibliotheek een raam beschikbaar stellen en een gedicht adopteren. Hopelijk doen volgend jaar nog meer bibliotheken mee.

Meer informatie: https://weesgedichten.nl/

Over gedichten op ramen gesproken. Enkele jaren geleden maakte mijn gedicht 'Martinustoeëre' deel uit van het project Dichter bij Weert. Het was te zien op de etalageruit van de boekwinkel tegenover de kerk. Het gaat over het gevoel van thuis als ik de Martinustoren zie in mijn geboortestad Weert.
Ik heb het geschreven in mijn moedertaal, het Weerts.
Net deze dagen betreuren we het overlijden van Jan Feijen, tientallen jaren promotor van het Weertse dialect. Schrijver van dialectboeken en bevlogen bestuurslid van dialectvereniging Veldeke. Tijdens zijn cursussen leerde hij vele mensen lezen en schrijven in het Weerts.

En dan nu terug naar mijn woonplaats Wageningen. Vanavond wordt daar de nieuwe stadsdichter gekozen. Liefst 11 kandidaten willen Ellen van der Kolk opvolgen. Zij kwam na Ivanka de Ruijter, die voorafgegaan werd door Martijn Adelmund en Laurens van der Zee (beiden mijn collega's in Schrijversharten).
De avond begint om 20 uur in de bblthk van Wageningen. Toegang gratis.
https://bblthk.op-shop.nl/3015/we-kiezen-een-nieuwe-stadsdichter/25-01-2024


Geen opmerkingen:

Een reactie posten