donderdag 20 februari 2020

Dwarsdenkers en 42 dingen

Foto: Catalijn Adelmund
Dwarsdenkers en 42 dingen komen samen op de avond die we op 9 maart 2020 met Schrijversharten organiseren in de bblthk van Wageningen. Het thema van de Boekenweek (7 tot en met 15 maart) is Rebellen en dwarsdenkers.
Met initiator Petra Sips koppelen we daar een kunstproject aan vast. Het komt voort uit de bijzondere bestemming die Museum MAS in Antwerpen geeft aan een deel van de nalatenschap van een van Vlaanderens grootste dwarsdenkers Jaap Kruithof.
Wij zijn blij dat we een doos naar Wageningen mochten halen en we nodigen kunstenaars uit mee te doen aan het project. Er zitten 42 voorwerpen in de doos, die ook voor onszelf tot 9 maart gesloten blijft.

Meer informatie in het bericht hieronder:


Schrijversharten op 9 maart om 20 uur in bblthk Wageningen


Dwarsdenkers en 42 dingen


Het collectief Schrijversharten kan natuurlijk niet om het thema heen van de Boekenweek (7 tot en met 15 maart) ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Annie van Gansewinkel onderzoeken op 9 maart in de bblthk Wageningen hun eigen rebelsheid en die van bekende dwarsdenkers in de literatuur. Ook worden dan 42 dingen onthuld.

Na de pauze staat Jaap Kruithof centraal, een van Vlaanderens grootste dwarsdenkers. Hij was filosoof en ongeremd dingenverzamelaar. Petra Sips nam het initiatief voor deelname aan het ‘Upcycling-project’ van het MAS, Museum aan de Stroom in Antwerpen. De helft van de 10.000 voorwerpen die Kruithof in zijn leven verzameld heeft, wordt aan kunstenaars beschikbaar gesteld.

Schrijversharten en Petra Sips lanceren dit bijzondere kunstproject in Wageningen. Zij roepen kunstenaars en aanwezigen op om een ding uit de collectie van Jaap Kruithof te adopteren en op kunstzinnige wijze te transformeren.

Een doos van het MAS met 42 dingen is al in Wageningen, de inhoud blijft voor iedereen geheim tot de opening op 9 maart. Tijdens die avond zingt de Wageningse muzikant Jitze Kopinga rebelse liedjes.

Op 15 mei worden de creaties van de kunstenaars gepresenteerd in de bblthk.

In de aanloop naar deze avond kunnen bezoekers van de bblthk anagrammen maken van de tekst: ‘Literaire rebellen en dwarsdenkers’, ofwel ‘Dankbare reder wil Lets en Iers leren’, enzovoort.
Anneke Rot richt daarvoor een tafel in waar mensen met hun taalvermogen kunnen losgaan.


Bblthk Wageningen 9 maart 20.00 uur, toegang: 5 euro
Reserveren is mogelijk via www.bblthk.nl

Lees hier op de site van het MAS meer over het Kruithof-project

Geen opmerkingen:

Een reactie posten