zondag 29 november 2015

Het ruisen van de populieren - Een requiem

De populieren ruisen niet meer. Het blad is eraf.

De populieren ruisen nooit meer. Volgens de planning worden de komende tijd bijna alle 900 peppels aan het Nieuwe Kanaal en de Veensteeg in het Binnenveld bij Wageningen gekapt.

De populieren ruisen nog. Op de cd bij het boek 'Het ruisen van de populieren' van Wim Huijser en Henk Meeuwsen, dat deze maand verscheen.

Het boek is een waardig requiem geworden, eerbetoon en herinnering. Het roept verwondering en herkenning op bij mensen zoals ik die ze jarenlang als vanzelfsprekend ervaren hebben tijdens vele wandelingen, fietstochten, en zelfs tijdens het langlaufen.
In het boek staan schitterende foto's, persoonlijke ervaringen in gedichten en verhalen, historische en biologische feiten en opmerkelijke perspectieven. Bijdragen van onder meer Marjel Neefjes, Eric Wijnacker, Willem Straatman, Sharon Burggraaf en Martin Woestenburg. Van mezelf staat er het gedicht: Weten ze het al?
Het is een prachtig gedenkboek geworden. Om aandachtig te lezen, mijmerend door te bladeren, te verzinken in weemoed.
Als straks de populieren er niet meer zijn, is er gelukkig altijd nog het boek. Met de cd waarop de populieren voor immer ruisen.

Website boek Het ruisen van de populieren 

 

2 opmerkingen:

 1. Ja, binnenkort staan er geen populieren meer in het gelid in Nederland. De Canadassen zijn weliswaar zwaar op leeftijd, maar ze bepaalden wel het landschap dat iedereen mede door hen zo typisch Nederlands vond. Nieuwe aanplant zou daarom te verdedigen zijn.
  Mooi dat er tenminste een requiem is.
  Hub Nijssen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie, Hub.
  De populier is inderdaad niet populair meer en daarmee verdwijnt een beeldbepalend landschap. In het Binnenveld bij Wageningen worden deels ook wel populieren herplant, maar lang geen 900. Jammer, want nu schijnt het nog de langste populierenlaan in ons land te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen