vrijdag 19 oktober 2012

Tropische schatten

De Kinderboekenweek is voorbij met zijn mooie thema 'Hallo wereld'. Daardoor kon ik bij mijn bezoek aan school en bibliotheek voorwerpen laten zien uit met name Afrika.
Inmiddels hebben djembé, maskers, baobabje, het 'goud' van Timboektoe en Dutch wax-stoffen weer hun plaats ingenomen in mijn woonkamer, bij andere tropische schatten.
Niet uit Afrika, maar wel een tropische schat is het schilderij van een Afrikaans kind. Mijn goede vriend Arthur Harms heeft het gemaakt en het vraagt nog elke dag mijn aandacht. Het roept gemengde gevoelens bij me op.
Blij dat het kind zo zelfbewust kijkt, ongemakkelijk vanuit een soort collectief schuldbesef tegenover de derde wereld, bewondering voor het prachtige portret dat Arthur heeft geschilderd. En de onbeantwoorde vraag wat die cavia daar eigenlijk doet.
Het is allemaal goed. Kunst mag vragen oproepen, ongemak veroorzaken, schuren en daarnaast ook 'pour le plaisir des yeux' zijn zoals de verkopers van maskers en sieraden in Mali zo treffend wisten te zeggen.

3 opmerkingen:

  1. Mooi schilderij. En die cavia? Wat denk jij over die cavia ... Beetje vreemd eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Aritha, ik heb zelf het ultieme antwoord niet, maar ik vind het wel grappig. Het zou een troeteldier kunnen zijn. In elk geval is het een verrassend element en kunst mag vragen oproepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mens en dier blijven op gespannen voet staan met elkaar. Enerzijds erg jammer en verdrietig en tevens ook fascinerend!

    BeantwoordenVerwijderen