dinsdag 16 juli 2013

Mode Biënnale 2013

Mode, erbij willen horen, of juist niet. Maar ook in dat laatste geval maak je (ikzelf soms) een statement. Mijn bezoek vandaag aan de Mode Biënnale (MOBA 13) in Arnhem maakte me daar weer eens van bewust.

Fetisjisme in mode is het thema dat curator Lidewij Edelkoort aan de grote manifestatie gaf. Fetisjisme is hier zeker niet beperkt tot de seksuele connotatie, het gaat om de passionele band met mode en accessoires.

Versieren, verleiden, kwaad bezweren, jezelf onderscheiden of juist uniformeren om erbij te horen, het is van alle tijden en culturen.
Modestad Arnhem is deze weken doordesemd van uiteenlopende modeuitingen en het kost dagen om alles te zien. Vandaag heb ik alleen maar de Eusebiuskerk bezocht en de centrale locatie in het nieuwe gebouw Rozet, een geweldige aanwinst voor Arnhem trouwens.
Het beeld 'In Vogue we trust' in de Eusebiuskerk zie ik als sarcasme over het slaafse volgen van de mode, maar misschien is het juist bedoeld als een geloofsbelijdenis.
De spiegel aan het eind van de catwalk nodigt uit tot reflectie, en anders wel de krans van Ecce homo en Vanitas. Daar sta je dan in je eigen flitslicht.

Het kerkgebouw is opgenomen in de tentoonstelling en de eeuwenoude afbeelding van Karel van Egmond ('De man in het kastje' in de volksmond) zou ook werk van een hedendaagse kunstenaar kunnen zijn.

Alleen voor de centrale locatie van MOBA aan de Kortestraat kun je een dag uittrekken. Het gebouw zelf is al de moeite waard, zoals het indrukwekkende trappenhuis. De vijfde verdieping biedt een fraai uitzicht over de stad.

In vele zalen is mode, in de breedste zin, op inspiratiebron tentoongesteld, zoals folklore, sjamanisme, kinderlijkheid (foto's van afgekloven knuffels, eerder naargeestig dan vertederend), nomadisme en ja, ook sadomasochisme.
Foto's, film, objecten en kleren gedrapeerd, gespijkerd, gebonden en gewonden om modepoppen. Draagbaarheid en praktisch nut was duidelijk geen criterium. Bij de afdeling schoenen miste ik node een stapel monsters die je uitgebreid zelf mocht passen en belopen.
Ook zag ik mezelf wel wegkruipen in het huispak. Lekker cocoonen met de borrelnootjes of tapas binnen handbereik.

Of je nou in de mode een trendsetter, een -volger of een -hater bent, de Mode Biënnale verruimt misschien je blik en maakt in ieder geval emoties los.

Nog te zien tot en met zondag 21 juli.

Website Mode Biënnale 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten