dinsdag 16 april 2013

Kamishibai met Logeerbeer

Mijn prentenboek Logeerbeer is me dierbaar. Ik veerde dan ook verheugd op toen ik hoorde dat er een kamishibai op de markt komt met Logeerbeer.

Een kamishibai is een van oorsprong Japans vertelkastje dat vooral gebruikt wordt in peuterspeelzalen en kleuterklassen. Uitgeverij De Eenhoorn brengt vanaf deze maand de vertelplaten uit die de voorlezer achtereenvolgens in de kamishibai plaatst. De uitgeverij signaleert een groeiende belangstelling voor vertelplaten.
Jaren geleden zag ik een demonstratie van een voorlezer met een kamishibai. Naast alle digitale geweld in deze tijd doet het wellicht wat archaïsch aan - gedateerder nog dan een viewmaster [google maar wat dat ook alweer was] -, anderzijds is het een toonbeeld van rust.

Ik ben heel blij dat de prachtige tekeningen van Elisah De Bruycker nu in de kamishibai alle aandacht krijgen. Grappig om te constateren dat mijn Logeerbeer, behalve het boek, voortaan twee tegengestelde verschijningsvormen heeft. Aan de ene kant zijn er de vertelplaten van de kamishibai, aan de andere kant van het spectrum hangt Logeerbeer in de 'cloud' tot de abonnees van Boekenwolk hem daar uit plukken.


En dan is er ook nog Logeerbeer, het liedje:
Heimwee-liedje voor Logeerbeer


Uitgeverij De Eenhoorn: kamishibai van Logeerbeer
Boekenwolk: Logeerbeer
Eerder weblog over Boekenwolk

1 opmerking:

  1. Leuk artikel!

    De Kamishibai is naast gewoon leuk ook nuttig. Pedagogen, leerkrachten en bibliotheken gebruiken het in lesmethoden of lenen de Kamishibai uit.
    Op onze site is ook informatie te vinden over de kamishibai

    http://www.jipuitgeverij.nl/kamishibai

    BeantwoordenVerwijderen