zaterdag 22 augustus 2015

Schrijversharten - heidag

Als Schrijversharten deze week een heidag houdt, dan wij ook, moet het kabinet gedacht hebben. Afgelopen maandag hielden we met Schrijversharten - Martijn Adelmund, Laurens van der Zee en ik - een heidag. Een van de opvallendste kenmerken van een heidag: doorgaans vindt die niet op de hei plaats.
Onze Schrijversharten heidag had trouwens wel een link met de hei. We gingen namelijk in retraite op schapenboerderij Grebbeveld in Wageningen waar ze Veluwse heideschapen houden. Overigens waren de meeste schapen niet thuis, die waren met de herder de hei op.
Waarom zo'n heisessie? De afgelopen maanden waren we vooral ook bezig geweest met de organisatie van vier geslaagde evenementen: het Schrijversharten Café op 18 april tijdens de Boekenmarkt Wageningen met als sluitstuk het interview van ons door Frénk van der Linden. Optredens en Proust-vragensessies tijdens de Culturele Ronde op 25 en 26 april. De taalinstallatie Ontdek het vrije woord op het Bevrijdingsfestival van 5 mei en het anagramspel op drie locaties tijdens het Leeffestival op 28 juni.

Tussen al die bedrijven door waren we ook wel met de inhoud bezig: het onderzoeken van elkaars werk en dat van onszelf. Maar we hadden er behoefte aan om even los van de waan van de dag en zonder vaste agenda een dag samen door te brengen.
Er passeerde heel wat de revue, in ernst en luim. Een smakelijke lunch, gearroseerd met Writer's Tears. Een greep uit de inhoud: ben je als schrijver bezig met beeldvorming en hoe wil je jezelf neerzetten, angst voor het boek, wat is eerlijkheid in schrijven, zelfkritiek.
De schrijfboekjes van vele jaren van Martijn, de mooie vooralsnog onbeschreven schrijfboekjes van Laurens.
Selfie met populieren
En hoe gaat de gedroomde publicatie van Schrijversharten eruit zien? In onze overmoed kwamen we tot de volgende minimale eisen: dundruk, harde kaft, rijk geïllustreerd en leeslint. Voor welke lezers? En moest er ook een praktische toolkit in komen?
Ach, voorlopig zijn we niet toe aan de uitvoering, ons inhoudelijk onderzoek is nog lang niet afgerond.
Als uitstapje liepen we even naar Nieuwe Kanaal om de populieren te zien, de bomen die binnen afzienbare tijd gekapt worden. Ze brengen ons tot schrijven, ieder op onze eigen manier.


Brainstorm Oogstfeest
Natuurlijk konden we het niet laten om toch alvast na te denken over de invulling van onze volgende activiteit: het Oogstfeest op 14 oktober. We blikken dan terug op Schrijversharten tot dusver en we doen dat samen met Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Een feest van drank, spijs en mooie woorden.
Maar ook andere evenementen dienen zich in de komende maanden aan, onder meer deelname aan een tentoonstelling. Zo kwamen er uiteindelijk nog heel wat actiepunten terecht in het bierviltjesverslag na afloop.
Schrijversharten weet dus ook de eerstkomende tijd niet van ophouden.

Website Schrijversharten 
Schrijversharten op facebook 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten