vrijdag 11 oktober 2013

Ubuntu Experience!

Voor het eerst vond gisteren Ubuntu Experience plaats en het was een prachtige ervaring, voor herhaling vatbaar.
Ubuntu Experience - programmaboek

In Den Bosch kwamen mensen samen uit de wereld van bedrijven, organisaties, coaching, wetenschap en cultuur.
Een bont gezelschap, maar allemaal geraakt door het van oorsprong Afrikaanse begrip Ubuntu. Dat gaat over verbinden, verzoening, elkaar werkelijk zien, hulp durven vragen en bieden. En daarbij horen verhalen, zingen en leren van elkaar.
Ik was er omdat ik íets - veel zelfs - met Afrika heb, maar ook omdat ik verwachtte positieve impulsen te krijgen van mensen die op hun eigen manier  werken aan een iets betere wereld. En dat gebeurde ook.
Zo was er Kevin Chaplin die de Zuidafrikaanse Ubuntu Foundation heeft opgericht. Daarnaast is hij directeur van de Amy Bielh Foundation, opgericht door de ouders van het Amerikaanse meisje dat bij ontwikkelingswerk in een township werd vermoord. Die ouders hebben laten zien hoe verzoening helend werkt, voor henzelf, maar ook voor daders. Verzoening doet wonderen. Daarvan getuigde ook schrijfster Lulu Wang.
Dagvoorzitter Annette Man-Mul en zanger Pete Morton verbonden met woorden en muziek optreden en publiek.
's Middags volgde ik workshops van Dick de Groot en Adriaan Hoogendijk die vanuit hun eigen ervaring en vakgebied invulling gaven aan Ubuntu.

Het meest aansprekend was voor mij de bevlogenheid van Dennis Karpes, initiatiefnemer van o.m. Dance4Life. Nu heeft hij weer een grote droom: droge gebieden in Afrika van water voorzien en daarmee de verwoestijning een halt toeroepen. Hij werd meegesleept door de plannen van Peter Westerveld die een vrij simpele graafmethode bedacht en daarmee is het water en groen al teruggebracht in een aantal gebieden.
Karpes denkt groot en zoekt de samenwerking, onder meer met bedrijven en met wetenschappers van Wageningen, zo zei hij. Hij werkt vanuit de Naga Foundation en het project heet Just diggit Hij heeft een stevige marketingachtergrond en het is mooi om te zien hoe hij dat inzet voor een betere wereld.
Letterlijk een betere wereld scheppen!

http://www.ubuntu-experience.nl/ 
Stichting Ubuntu Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten