woensdag 9 oktober 2013

Thuisbieb

Eerste nieuwsbrief bibliotheek De Ruit
Tussen al die nare berichten over bezuinigingen op bibliotheken en zelfs sluiting van complete vestigingen trof het bericht over bibliotheek De Ruit in Venlo me als een lichtpunt.
Gelukkig zijn er immers altijd nog mensen die, tegen de stroom in, vanuit hun enthousiasme warmte brengen in kille tijden. Belinda Augustinus is zo iemand.
Ze woont in de wijk De Ruit waar veel mensen het sociaal en financieel zwaar hebben. Voor kinderen uit de buurt heeft ze een thuisbibliotheek opgericht. Daarmee wil ze kinderen inspireren tot lezen en het belang van leren en school onderstrepen.
Kinderen kunnen toch gewoon gratis naar de openbare bibliotheek? Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar vaak is daarbij wel de stimulans en begeleiding van ouders nodig. Ouders die meegaan om een lenerspas aan te vragen of nieuwe boeken te lenen. Als boeken niet op tijd bij een bibliotheek worden ingeleverd, staat daar boete op. De financiële bewindvoering waar een aantal gezinnen in zit, betaalt de boetes niet. Daardoor ligt een bieb dus echt niet voor elk kind binnen bereik. In de thuisbieb van Belinda Augustinus komen kinderen en jongeren van 0 tot 16 jaar. Soms zijn er voorleesactiviteiten. Maar ook staan er boeken voor volwassenen. 'Gewoon laagdrempelig laten kennismaken met de prachtige wereld van boeken,' laat Belinda weten.
Uiteraard heb ik graag gehoor gegeven aan haar vraag om boeken van mezelf beschikbaar te stellen voor haar bibliotheek De Ruit. Geen afgeschreven of beduimelde exemplaren, maar nog ongelezen boeken uit mijn privé-voorraad.
Collega's die ook willen bijdragen aan dit hartverwarmende initiatief, kunnen contact opnemen met Belinda Augustinus.
https://www.facebook.com/bibliotheek.deruit 

4 opmerkingen:

 1. Beste Annie!

  Op zich dit dit initiatief natuurlijk geweldig, zeker in deze tijden waarin alles wat krenten in de pap des levens betekent, wordt wegbezuinigd.

  Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal, die ik hier toch even uit de doeken wil doen. Alleen al omdat ik 30 jaar ploeter om rond te komen als maakster van mooie boeken (illustrator).

  Zelf heb ik altijd de absolute minimumvergoedingen gekregen voor mijn harde werk (een caissière bij de AH verdient meer, heb ik ooit eens uitgerekend), en nooit ben ik betaald voor enige herdruk van mijn tekeningen. Zo heb ik nooit een pensioen kunnen opbouwen. De laatste jaren kreeg ik ook niet eens meer presentexemplaren van boeken waarin mijn werk was gepubliceerd. Dus ik heb helaas amper show-boeken in voorraad voor deze huiskamerbieb.

  Nee, mooie tekeningen maken werd en wordt in dit land niet erg gewaardeerd. Het is de sluitpost op de begroting, áls er al budget voor wordt vrijgemaakt. Mijn collega's klagen hier ook steen en been over.
  Volgend jaar zit ik 30 jaar in het illustratievak, maar dat jubileum haal ik niet. Sinds kort zit ik in de bijstand, bij gebrek aan opdrachten...

  En dan het bibliotheek-probleem. Omdat ik voor mijn werk voor een groot deel afhankelijk ben/was van de leengelden van de bibliotheken, stoot dit initiatief (op piepkleine schaal) ons rechtmatige broodje uit de mond. Want de stichting Pictoright, die deze gelden voor ons int, kan natuurlijk niet deze particuliere initiatieven controleren.

  MAAR! Ik heb wel een andere oplossing. Ik ben begonnen met een GRATIS toegankelijke site om lezen, dromen en fantaseren te stimuleren voor jong en oud. Nu maar duimen dat de bijstand mij dit werk laat voortzetten. In ieder geval kunnen zulke huisbiebs een aantal pc's ofzo neerzetten waarop iedereen toegang heeft tot mijn (uitverkochte, maar opnieuw getekende) boeken. Is dat een idee?
  Dit is mijn website: http://www.booxalive.nl

  En als jullie op de hoogte willen blijven van leuke nieuwtjes, misschien willen jullie mij Facebook-page liken?
  https://www.facebook.com/Booxalive.nl

  Ik hoop dat we op deze en dergelijke creatieve manieren ons leven leuker en geestelijk rijker kunnen maken!

  Groetjes,
  Magda van Tilburg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Magda,

  dank je wel voor je reactie. Goed dat je aandacht vraagt voor de andere kant van het verhaal. Naar voor je dat je inkomenspositie als illustrator zo verslechterd is. Ik weet dat de situatie in boekenland het voor illustratoren nog lastiger maakt om een fatsoenlijke beloning voor hun werk te krijgen.
  Voor schrijvers wordt het er overigens ook niet makkelijker op. Bij nieuwe initiatieven als schoolbiebs en thuisbiebs zit er voor schrijvers ook geen leenvergoeding aan.
  Maar we houden allemaal zo van ons werk dat we toch onze lezers toegang willen geven tot boeken met mooie verhalen en illustraties.
  Goed initiatief van je, je website http://www.booxalive.nl
  Veel succes en hartelijke groet!

  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Dames,
  Zodra ik het woord boeken zie staan, moet ik het lezen.
  Helaas zie ik deze trend, van minder lezen steeds vaker in Nederland optreden, en dat ligt deels aan ouders/opvoeding maar ook het imago.
  Veel berichten die voorbij komen gaan over boeken/literatuur waarvan ik het gauw weg klikt waaronder deze http://www.hpdetijd.nl/2013-10-20/kees-t-hart-leest-carrere-roth-perec/
  en ik weet dat dit zijn persoonlijke mening is. Maar om het zo te zeggen ik lees bijna een boek per dag(Thrillers, Romans, enz)plus heb ik een website(www.HetBoekenRijk.nl.) en ik ken er géén één van en geen van alle trekt mij als 21 jarige aan, en ik HOUD van lezen.
  Laat staan dat dit het imago oppoets om te lezen als overal dit soort berichten staan. ik denk dat geen enkele tiener/puber dit aantrekt.
  Het punt is meer we moeten het imago oppoetsen, want wat graag wordt gezien en gelezen, wordt geld aanuitgegeven, waar geld wordt uitgegeven, is geld beschikbaar. Voor schrijvers en tekenaars.
  Daarom probeer ik het imago een beetje op te poetsen. en heb ik een groter plan op stapel staan om dit zo ver te krijgen. Wanneer het zover is horen jullie er ook zeker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed om te lezen dat jij als jongere ook van boeken houdt en dat je op je eigen manier een bijdrage levert aan leesbevordering. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen