maandag 9 juli 2012

Royaal

Rijk zijn en daar anderen ruimhartig in laten delen. Zo royaal is de eigenaar van Beeldengalerij Het Depot in Wageningen. Vrijdag bezocht ik voor het eerst de uitbreiding van de tentoongestelde kunstverzameling, die alle ruimte krijgt in voormalige panden van de Landbouwuniversiteit.
Eerst was er Villa Hinkeloord aan de Gen. Foulkesweg, sinds enkele maanden is ook de nieuwe locatie aan de overkant open. Naast de uitgebreide vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen.
Onderbenen aan het plafond
Het accent bij het beeldhouwwerk ligt op het menselijk lichaam en in het bijzonder op torso's, hoewel er ook losse voeten of andere lichaamsdelen te bewonderen zijn.
Te veel om in korte tijd te zien. Gebouwen en kunst (en het smakelijke restaurant en de appetijtelijke boekwinkel) nodigen uit tot herhaald bezoek.
De universiteit heeft naast de gebouwen ook delen van de arboreta afgestoten. Het arboretum bij het gebouw aan de Arboretumlaan ligt er onder het nieuwe beheer goed onderhouden bij en is een fraaie wandeltuin geworden. Dat universitair erfgoed lijkt in goede handen gekomen.
De Stichting steunt ook kunstenaars en geeft zo een moderne invulling aan mecenaat.
Maar ze laat ons allemaal delen in haar rijkdom. Villa Hinkeloord en Beeldengalerij Het Depot zijn gratis toegankelijk. Op die manier wordt de kunst benaderbaar.
Aaibaar zelfs. In de meeste kunstverzamelingen is het streng verboden de kunstwerken aan te raken op straffe van een snerpend alarmsignaal of een ernstige reprimande van een suppoost. Je als bezoeker inhouden valt soms niet mee, wanneer materiaal of vorm uitnodigen tot aanraken en betasten. Bij Het Depot mag het.
Royaal en gastvrij, een aanwinst voor Wageningen en ver daarbuiten.

Beeldengalerij Het Depot in Wageningen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten