zaterdag 14 juli 2012

Buitenplaats

Schreef ik vorige week over de royale gastvrijheid van Beeldengalerij Het Depot in Wageningen, vandaag stelde de eigenaar van Villa Sanoer zijn buitenplaats open.
Vaak heb ik de witte villa zien liggen als ik over de Geertjesweg het bos infietste.
Het achterliggende park ligt echter grotendeels verscholen in het groen. Maar vandaag stelde eigenaar Robert Best het terrein open en leidde hij ons zelf rond. Oorspronkelijk was hij een van de studenten die een kamer huurde op De Burlenburgh, zoals het studentenhuis heet. En nog steeds wonen er studenten, maar ook de inmiddels gepensioneerde tropische landbouwkundige Best is er blijven wonen.
Zichtbaar geniet hij als hij vertelt van de galabals die nog altijd plaatsvinden met hele generaties oud-studenten. Eens in de zoveel tijd wordt er rijsttafel opgediend in de tuin en daarvoor wordt geen kok ingehuurd. Die bereidt de krasse eigenaar zelf, zo zegt hij met een vanzelfsprekendheid.
Sinds de oud-student in 1980 het 19e-eeuwse landgoed kocht, heeft hij gewerkt aan het herstel van het terrein volgens de originele tekeningen uit 1887 van landschapsarchitect Lombarts.
De enorme tuin is een combinatie van strakke Franse tuinarchitectuur en meer vloeiende Engelse opvattingen.
Daartussen staan beelden en andere ornamenten in Italiaanse stijl, een voorliefde van de vorige eigenaar. Vanaf verschillende terrassen zijn strakke zichtlijnen ontworpen.

De komende weken zijn er nog enkele mogelijkheden om het landgoed te bekijken. Op 4 augustus is er 's middags weer een rondleiding: http://www.flaneren.nl/
Op 3 en 4 augustus geeft kunstenaarscollectief Waterlanders er voorstellingen: De Onthulde Tuin

Eigenaar Best is al op leeftijd en daarom is inmiddels een stichting in het leven geroepen om Villa Sanoer ook in de toekomst te beheren en te behouden. Hopelijk krijgen meer mensen de gelegenheid deze fraaie buitenplaats te bezichtigen.

http://www.villasanoer.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten