woensdag 6 mei 2020

Odensehuis Thuis

Het Odensehuis in Wageningen is al een aantal weken dicht vanwege de coronamaatregelen. Voor ons allemaal hebben die beperkingen gevolgen, maar zeker voor de deelnemers van het Odensehuis.
Zij hebben beginnende dementie of andere geheugenproblemen en voor hen is de dagbesteding een of meer dagen per week belangrijk. Ook hun mantelzorgers worden daardoor ondersteund.
Zelf ben ik al ruim een jaar vakdocent voor het Odensehuis en enkele keren per maand geef ik er workshops Werken met taal. Ik schreef eerder dit blog over het Odensehuis, een bijzondere plek.

In deze moeilijke tijd houden het geweldige team van het Odensehuis en de gemotiveerde vrijwilligers op uiteenlopende manieren toch contact met de deelnemers.

Het Odensehuis heeft ervoor gezorgd dat er nu ook video's zijn voor de deelnemers thuis.
Bewegen met Nick Hiemstra, Muziek met Anneke Rot, Zingen met Henk Laméris. Ook treedt het koor Bedside Singers op. Die video's zijn  te zien via het YouTube kanaal van het Odensehuis Wageningen. Er komen telkens nieuwe afleveringen.

Speciaal voor de mensen thuis heb ik programma's bedacht waarvan er inmiddels 4 zijn opgenomen: Verhalen met Annie. Twee daarvan staan nu online.
In mijn workshops schrijven de deelnemers ook, we spelen met taal en we wisselen ervaringen uit. Die interactie is er niet in deze vorm, maar wel zijn er de verhalen. Aan de hand van foto's, herinneringen, kunst en gedichten. Ook lees ik voor uit boeken, uit De kleine prins bijvoorbeeld. En werk van Toon Tellegen, die mij voor dit doel speciaal toestemming gaf. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur.

Het was fijn om even terug te zijn in het Odensehuis voor de opnamen, maar het was er o zo vreemd zonder de vertrouwde bezoekers.
Ik kijk uit naar de dag dat we elkaar weer in de ogen kijken en echt verhalen kunnen uitwisselen.

Website Odensehuis Wageningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten