Betrokken publiek dat doorvroeg, aangename sfeer van gastvrijheid en ontspanning, weer meer kennis over elkaars werk en dat van onszelf. Dat is voor mij samengevat de rijke opbrengst van een weekend Culturele Ronde met Schrijversharten.
Het programma was vol. Op vrijdag begon het met de logistieke voorbereidingen. Stoelen en attributen vervoeren - stijlvol in de antieke Dodge van Laurens van der Zee - naar de garage aan het Spijk in Wageningen waar we onze Proust-sessies zouden houden.
We zouden ook af en toe aanschuiven bij de kleine Tafel van W die Robbert Kamphuis iets verderop bij het Spijk organiseerde. Koffie, thee, lekkers en muzikale optredens van onder meer Jitze Kopinga, gitariste Anna Kluen, Anneke Rot en Laurens van der Zee. Bezoekers bekeken beeldend werk van Robbert, maar ze konden zich ook laten knippen door mensen van kapper Bubbles.
Verder was er nog Josefien Vliegmachien en op energiefietsen konden mensen ervaren hoeveel ze moesten trappen om een lamp brandend te krijgen of een föhn.
Met Schrijversharten hebben we verschillende optredens gedaan, in de podiumcaravan Tante Bertha, bij de Tafel van W, maar net zo makkelijk binnen tijdens een regenbui. Improvisatie en ongedwongenheid vierden hoogtij.
In totaal vier keer hielden we Proust-sessies en de garage werd een zowel intieme als uitnodigende ruimte. Het publiek bepaalde met een dobbelsteen welke vragen aan de orde kwamen, vragen over persoonlijke zaken en over het schrijven. Beurtelings namen de drie schrijvers van Schrijversharten - Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en ik - plaats in de stoel om zich te onderwerpen aan de vragen. Bij lastige of extra indringende vragen werd de tandartsboor in werking gezet. Alleen al bij het geluid gingen je haren overeind staan.
We hadden vragen gekozen uit de lijst die de Franse schrijver Marcel Proust heeft samengesteld op basis van wat hij in de 19e eeuw als een Engels gezelschapsspel leerde kennen. Literatuurprogrammamaker Bernard Pivot maakte er zijn eigen variant op. In Nederland legde HP/De Tijd jarenlang de lijst van Proust voor aan bekende Nederlanders.
Er passeerde heel wat de revue in die garage aan het Spijk. Vragen als: heb je ooit een mystieke ervaring gehad, wat is voor jou de definitie van geluk, waarover schaam je je, van wie heb je het meeste geleerd?
Het publiek schroomde niet om dieper door te vragen en samen met onze open opstelling ontstond er een bijzondere sfeer. De vragen prikkelen ons de komende tijd ons zelfonderzoek voort te zetten, vast gestimuleerd en geprovoceerd door de collega's van Schrijversharten.
Tot slot was er in de bibliotheek nog een openbare sessie. Daarin bespraken we fragmenten uit de beeldopnamen van het interview door Frénk van der Linden in het Schrijversharten Café van 18 april. We diepten dat verder uit en illustreerden onze uitspraken met citaten uit ons werk. Ook hier troffen we een belangstellend publiek.
Onze deelname van Schrijversharten aan de Culturele Ronde was een vreugdevolle en zinvolle ervaring. Enige nadeel: als je zelf meedoet, zie je niets van die andere 80 kunstenaars die hun atelier openzetten.
We waren blij dat zoveel mensen geïnteresseerd waren in ons 'atelier'. Ons motto deze dagen was immers: Mijn hoofd is mijn atelier.
Reportage met veel aandacht voor Schrijversharten bij CR op RTV Rijnstreek
http://www.schrijversharten.nl/
Schrijversharten op facebook
http://www.cultureleronde.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten