zaterdag 15 maart 2014

Vreemdgaan (2)

Het is er, mijn nieuwe jongerenboek: Vreemdgaan.

Enkele weken geleden kondigde ik het al aan in dit blog
Sinds deze week is het te koop of te bestellen in de boekhandel. Ik ben blij met dit boek dat op de eerste plaats bedoeld is voor jongeren die moeite hebben met lezen. Maar het onderwerp spreekt vast ook een bredere doelgroep aan.
Stel je voor: je hebt een toffe vader, al had voor jou zijn nieuwe vriendin niet bij jullie hoeven komen wonen. Jullie hadden het immers goed met zijn tweetjes. Dat vindt Britt, hoewel ze ook wel zag hoe verliefd haar vader en Inge waren.
Als je verliefd bent, ben je niet meer te houden. Daar komt ze zelf achter als ze valt voor Bas. Maar Bas heeft al een vriendin en dus moet ze van hem afblijven volgens Anouk, beste vriendin van Britt.
Verwarrend allemaal, zeker als Britt ontdekt waardoor haar vader zo vreemd begint te doen. Overwerken, telkens weer whatsappjes en op een dag een nieuw kapsel.Geen kinderachtig onderwerp en dat is ook precies de bedoeling. Jongeren kunnen wel problemen hebben met lezen, maar hun leesplezier wordt er niet groter op als ze kinderlijke verhaaltjes voorgeschoteld krijgen.

Vreemdgaan verschijnt in de serie Thuisfront, waar in 2010 ook al mijn jongerenboek Zat verscheen. Het verhaal over Rosa van wie de moeder een alcoholprobleem heeft. 

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren doet goed werk door zich juist te richten op jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen. En die groep is veel groter dan menigeen denkt.
Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Juist in deze tijd leidt laaggeletterdheid vaak tot uitsluiting met alle persoonlijke en maatschappelijk problemen vandien.
Zeker voor laaggeletterden is het belangrijk dat ze kennismaken met goed geschreven, eigentijdse verhalen. In de 'Leeslicht'-serie bijvoorbeeld worden boeken hertaald als: Het diner (Herman Koch), De voorlezer (Bernhard Schlink), Haar naam was Sarah (Tatiana de Rosnay), Ik omhels je met duizend armen (Ronald Giphart), boeken van Renate Dorrestein en bekende thrillers.


'Vreemdgaan' - bestelinformatie
Catalogus 2014 uitg. Eenvoudig Communiceren 
Website Annie van Gansewinkel - boek Zat 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten