woensdag 13 november 2013

Turning 65

Net verschenen: Turning 65: 65 vrouwen van 65 in portretten en verhalen.
Het boek van Martijn Gijsbertsen en Ria de Wit is mede dankzij crowdfunding tot stand gekomen.
65 jaar, dat is de feitelijke overeenkomst tussen de vrouwen. De foto's en verhalen laten heel verschillende levens zien, al heeft geen enkele vrouw louter lichtvoetig door het leven gevlinderd. Dat is ze vaak ook aan te zien. In die zin heeft fotograaf Martijn Gijsbertsen soms in close-up genadeloos vastgelegd hoe het leven heeft huisgehouden op hun gezicht. Anderzijds laat hij ook zien dat een gerimpeld gelaat met sprankelende ogen prachtig is.
Exact dezelfde leeftijd en toch ogen sommige vrouwen nog bijna als meisjes.
Ik vraag me wel af of de vrouwen inspraak hebben gehad bij de selectie door de fotograaf. Herkennen ze zichzelf in de gekozen foto, geeft die een wezenskenmerk van hen goed weer? Elke foto is waar, want een fragmentje uit de werkelijkheid. Maar foto's kunnen toch liegen en de zaak mooier of lelijker voorstellen.
Ik weet niet of de fotograaf een bepaalde kant van de vrouwen wilde laten zien. Waarschijnlijk ook hun kracht, maar zelf vind ik het dan jammer dat dat bij sommige portretten als afstandelijk of hooghartig uitpakt.

Voor mij komen de vrouwen echt goed uit de verf in de verhalen van journalist en schrijver Ria de Wit. Dertig jaar geleden - ook wij worden oud - waren we studievriendinnen op de Academie voor de Journalistiek in Tilburg.
In kort bestek en in een prettig leesbare stijl tekent Ria de Wit knap de kern van die vrouwenlevens op. Haar motto luidt: iedereen heeft een verhaal.
Sterk en kwetsbaar, zo komen de vrouwen daaruit naar voren. Krachtig bij het geven van een nieuwe wending aan hun leven, al is daarvoor de prijs soms hoog. Actieve vrouwen die ook willen leren van narigheid, onvermijdelijk in een mensenleven. Opvallend dat geportretteerden ondanks de stevige averij die ze opliepen, geen slachtofferhouding aannemen.
Ik vind het daarom ook een hoopvol boek. Ook na je 65e is er een goed leven mogelijk, zeker als je dan hebt geleerd waar het werkelijk om draait.

Website Turning 65  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten