vrijdag 10 mei 2013

Vader van Swiebertje

Vandaag weer wat geleerd over mijn stad. Voor het 750-jarig bestaan van de stad Wageningen heeft dagblad De Gelderlander een lezenswaardig weblog. Journalisten laten daarin hun heel eigen licht schijnen over heden, verleden en toekomst van de stad.
Voor de laatste 20 jaar die ik zelf meebeleef, leidt dat soms tot herkenning. Uit de perioden daarvoor duiken vaak geheel onbekende feiten op.
Zo lees ik net in het nieuwste blog van Arnold Winkel dat de geestelijke vader van Swiebertje in Wageningen heeft gewoond, Wageningen-Hoog met name. Daar hebben verschillende boeken van Swiebertje het levenslicht gezien.
John Henri uit den Bogaard woonde er tussen 1953 en 1969. Op de website Swiebertje.nl lees ik dat Uit den Bogaard ook aan de wieg stond van het maandblad Ouders van Nu, én dat hij de vader was van de bekende illustratrice Marjolein Bastin.
Grappig dat collega Mieke van Hooft en ik ook in het blog worden genoemd, als de eigentijdse navolgers van kinderboekenschrijver Uit den Bogaard.

Eén vraag drong zich echter meteen op toen de feiten van dit blog tot me doordrongen: waarom heeft Wageningen nooit een straat vernoemd naar de schepper van Swiebertje?
De wijk Noord-West is verrijkt met straatnamen uit de kinderboekenwereld. Prachtige namen waar ieder kind (en menige volwassene) wel zou willen wonen: Laantje van de Lapjeskat, van de Spin Sebastiaan, het Laantje van Daantje of van het Pad van Dikkertje Dap, het Pad van Witte Veder zelfs.
Heeft die hele Witte Veder ooit wel eens één stap in Wageningen gezet?

Ik vrees dat een Laan van Swiebertje niet salonfähig genoeg is, maar een Uit den Bogaardstraat zou Wageningen toch niet misstaan.

Weblog De Gelderlander over Swiebertje

4 opmerkingen:

 1. Ik ben helemaal voor een Laan van Swiebertje. En laten we er dan ook meteen het Pad van Malle Pietje, de Bromsnorstraat en de Saartjesteeg bijdoen. Gr. Arnold

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het koppjen koffieplein zal wel een stapje te ver zijn...maar een beetje eer voor één van de meest spraakmakende "tiepjens" van de voorbije kindertelevisie zou inderdaad op zijn plaats zijn. Briefje aan de commissie straatnamen, subcommissie voormalige televisiehelden misschien ?

  Tom van Schendel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja, dat koppjen koffie, er komt iets terug van lang geleden.
  Bedankt voor je suggestie, Tom. Maar ik ben altijd huiverig voor commissies. Ze beloven het 'mee te nemen' en je ziet het nooit meer terug.

  BeantwoordenVerwijderen