maandag 8 augustus 2011

Rijp en groen

Wanneer zijn de bramen rijp? Googelen levert verwarring op, veldonderzoek eveneens, zo bleek vanmiddag tijdens een wandeling in de uiterwaarden van de Bovenste Polder in Wageningen.
Sommigen op internet hebben al zeker een week geleden rijpe bramen ontdekt en geoogst. Ook vanmiddag wees een passerende wandelaar op struiken met 'kilo's rijpe bramen', maar het proefpanel in mijn gezelschap twijfelde tussen net rijp en nog zuur. Ik heb ze niet geproefd, maar in de enorme struiken zaten zeker al optisch rijpe exemplaren.
Hoe dan ook, het was weer een prachtige wandeling, met borders vol kleurige veldboeketten, onder meer langs de nevengeul waar het water erg hoog stond. Het is nog maar zo kort geleden dat allerlei steltlopertjes er op drooggevallen zandbanken scharrelden.
Toch viel er nu zowaar een lepelaar te spotten die zijn snavel als een metaaldetector over de bodem liet gaan.
Als op een echte Hollandse zomerdag dreven bloemkoolwolken langs een helderblauwe lucht. Pas nadat we op het terras op de Wageningse berg neerstreken, kwamen de buien weer opzetten. Maar ook dan is het genieten als het rivierlandschap vervaagt door schuinvallende vegen regen, terwijl je binnen comfortabel en smakelijk zit te schuilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten