donderdag 12 januari 2012

Filmhuis

In Wageningen zijn we in het gelukkige bezit van twee goede filmtheaters: het Heerenstraattheater en filmhuis Movie W.
Jaren geleden leek het Heerenstraattheater, toen nog Molenstraattheater, geen lang leven meer beschoren. Maar dankzij enthousiaste ondernemers kon het een doorstart maken en floreert het, ook door allerlei mooie activiteiten en kruisbestuiving met andere disciplines zoals beeldende kunst, mode en culinaire kunst.

Nu is het voortbestaan van Movie W bedreigd, vooral omdat het filmhuis zijn onderkomen aan Lawickse Allee 13 (LA 13) moet verlaten. Wageningen Universiteit, eigenaar van het pand, wil het namelijk afstoten.
Toen ik 19 jaar geleden in Wageningen kwam wonen, zat Movie W nog in 't Hemeltje, op de zolder van Hotel de Wereld. Een sfeervol en knus onderkomen, maar op LA 13 is de beenruimte toch heel wat rianter.
Het filmhuis dat van oudsher studenten trekt, maar waar oud-studenten ook blijven komen, heeft nu een nieuwe zaal op het oog bij 't Venster aan de Wilhelminaweg. Maar voor de verhuizing en huur op de nieuwe locatie is veel geld nodig. Bovendien moet het filmhuis technisch ook mee in de digitale tijd.
Wageningen Universiteit stelt geld beschikbaar en maandag besloot de gemeenteraad een bijdrage te leveren. Dat stemt hoopvol en is ook een erkenning van het werk van gedreven filmliefhebbers.
Maar er is meer geld nodig, van sponsors en sympathisanten. Daarom heeft het filmhuis een Comité van Aanbeveling in het leven geroepen, een bont gezelschap van mensen uit de wereld van wetenschap, politiek en cultuur. Zij wonen niet allemaal meer in Wageningen, maar voelen zich op de een of andere manier wel verbonden met het filmhuis.
Ik zit ook in dat Comité en ik beveel een bijdrage aan Movie W van harte aan. Wij moeten in deze schrale tijden, ook in Wageningen, zuinig zijn op ons cultuurbezit en dus ook op filmtheaters die meer doen dan alleen kaskrakers draaien.

Comité van aanbeveling roept op tot steun aan Movie W

Geen opmerkingen:

Een reactie posten